Sportmassage
Sportmassageis goed voor lichaam en geest. Sportmassage is een krachtige massage die gericht is om het lichaam weer in balans te krijgen. Bij deze massage is er extra aandacht voor de spieren. Sportmassage zorgt voor reacties in het lichaam die het spierherstel moeten bevorderen. Het verbetert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen en vocht sneller kunnen worden afgevoerd. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en stofwisseling. Zo kunnen blessures sneller worden hersteld of voorkomen.
Bij een sportmassage wordt stevig gemasseerd. Als sportmasseur zorg ik ervoor dat daardoor de spierspanning zal verminderen en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Ik zal als sportmasseur altijd in de gaten houden of de sportmassage niet te intens wordt.
Voordat de massage begint, zal ik altijd met je bespreken waar je behoefte aan hebt. Sportmassage is namelijk altijd maatwerk. Jij geeft aan wat je met de massage wilt bereiken en waar de focus van de massage moet komen te liggen. Bijvoorbeeld op je schouders, nek, rug of benen.
Voor wie
In principe is een sportmassage bedoeld voor mensen die vaak sporten. De massage kan echter ook heel geschikt zijn voor een niet-sporter. Sportmassage heeft namelijk ook een ontspannende werking op het hele lichaam. Voor mensen die klachten hebben door overbelasting, stress of een verkeerde houding kan de massage daarom ook heel nuttig zijn. Het laat de spanning en stress uit het lichaam vloeien en verminderd hierdoor de pijn.
De sportmassage kan ook ingezet worden om je spieren te activeren, bijvoorbeeld als je een tijdje niets gedaan hebt en (weer) gaat sporten. Een sportmassage kan dus preventief, pro-actief als reactief ingezet worden.
Effecten
Een sportmassage wordt dus toegepast om het herstel van spieren te bevorderen, pijn weg te nemen en stress te verminderen. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en stofwisseling. Ook kan de sportmassage leiden tot een betere nachtrust, een meer positieve mentale toestand en betere spierspanning.
Tips
Het is na een sportmassage belangrijk om water te drinken. De opgehoopte afvalstoffen komen namelijk vrij door de massage en deze moeten worden afgevoerd.
Doordat de afvalstoffen vrijkomen kan het ook zijn dat de pijn in bepaalde spieren eerst wat heviger wordt, om vervolgens af te nemen.
Triggerpoints
Triggerpoint behandeling is goed voor lichaam en geest.
Wat zijn triggerpoints
Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezel verkrampt zijn. Dit komt doordat triggerpoints de spier verkorten, waardoor er meer spanning komt te staan op de spier zelf en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten. Deze kramptoestand pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.
Waardoor ontstaan triggerpoints
Triggerpoints kunnen door verschillende factoren in spieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde houding, herhaaldelijke bewegingen, stress en zware inspanningen. Maar ook door onderbelasting, te weinig of te veel lichaamsactiviteit. Ze kunnen overigens ook het gevolg zijn van trauma, vallen, schokken, botsingen en medische ingrepen.
Welke klachten geven triggerpoints
De klachten die triggerpoints veroorzaken zijn ontzettend uiteenlopend. Sommige klachten zijn heel duidelijk, omdat ze op één plek in het lichaam voor pijn zorgen. Andere klachten zijn vager en diffuus. Ze treden bijvoorbeeld op ‘willekeurige plekken’ in het lichaam op en een duidelijke oorzaak of bepaald punt waar de pijn vandaan komt, is niet aan te wijzen. Of de klachten nu direct of indirect zijn, ze zijn onder te verdelen in deze drie soorten symptomen:
Sensorische symptomen: lokale gevoeligheid, afgeleide pijn op korte afstand, gevoelsverandering als een doof huidgevoel of jeuk, drukpijn.
Motorische symptomen: verstoorde motorische functie, verminderde coördinatie, spierzwakte, spierstijfheid, beperkte bewegingsuitslag.
Autonoom-vegetatieve symptomen: verkleuring of temperatuurverschil van de huid rond de triggerpoint, duizeligheid, oorsuizen, slaapproblemen, chronische pijn.
Triggerpoints kunnen actief en latent zijn. Is een triggerpoint actief dan zijn de symptomen herkenbaar, of ze nu lokale of afgeleide pijn veroorzaken. Is een triggerpoint latent, dan is er voornamelijk sprake van stijfheid en wordt de klacht niet herkent.
Hoe ontstaan triggerpoints
Een triggerpoint is een kramptoestand die wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spier. Door overbelasting of uitputting blijven delen in de spier aangespannen. Een deel van de spier is hierdoor verkort. De oorzaak? Er is te weinig energie in de spier voor ontspanning van de sarcomeren die de werkelijke contracties mogelijk maken. Een triggerpoint verergert dit tekort aan energie in de spier en een triggerpoint zal daarom niet vanzelf verdwijnen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo kan een triggerpoint ‘groeien’ en groter worden wat weer kan zorgen voor triggerpoints in andere spieren. Daarom is het belangrijk om tijdig triggerpoints te behandelen, zodat het lichaam weer snel optimaal kan functioneren.
Behandeling
Onderzoek
Eerst wordt er onderzocht waardoor de klacht mogelijk ontstaan is, welke spieren daar verantwoordelijk voor kunnen zijn en welke rol de fascia (communicatie netwerkt van bindweefsel in het lichaam) speelt in het geheel. Er wordt gekeken naar wat er al eerder gedaan is en of er mogelijk instandhoudende factoren zijn.
Massage
Triggerpoints zijn een soort verstoppingen in de spiervezels. Specifieke triggerpoint massage is nodig om ‘afval’ uit de triggerpoints te masseren, denk maar aan een spons die je leeg knijpt. De massage dient langzaam te gebeuren, want de spons moet ook de tijd krijgen om zich weer vol te zuigen met goede stoffen en zuurstof. Langzame massage stimuleert het best de plaatselijke bloedcirculatie. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo weer goed in de hele spier komen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De spieren kunnen zich zo herstellen en weer goed ontspannen.
Krachttraining
Bewegen is goed voor lichaam en geest.
Ik geef krachttraining en hardlooptrainingen aan kleine groepen mensen. Dit zijn efficiënte trainingen waarbij je niet over of onder belast wordt. Kenmerkend voor mijn trainingen is dat er veel persoonlijke aandacht is voor jou. We trainen in kleine groepen waardoor de aandacht volledig op de sporter gericht is. Voor mij is een training geslaagd als jij op jouw eigen niveau lekker hebt gesport.
Voor alle activiteiten van Sportief en Vitaal geldt dat wij buiten sporten, waarbij een informele sfeer belangrijk is. De training is een combinatie van inspanning en ontspanning. De trainingen zijn gevarieerd, daardoor verleg je op een gezonde en verantwoorde manier je grenzen. Natuurlijk onder professionele begeleiding.
Voor wie
De trainingen die ik aanbied zijn bedoeld voor iedereen, op elk niveau. Samen bouwen we aan een persoonlijk sportritme. Sportief en Vitaal zet zich voor de volle 100% in om je persoonlijke doelen te laten behalen.
Effecten
De voordelen van krachttraining zijn o.a. verbetering van spierkracht , botdichtheid , lichaamssamenstelling , motoriek en blessurepreventie. Je voelt je tevens fitter, waardoor je mentaal sterker wordt.
Buiten sporten zorgt voor verbetering van het concentratievermogen en voor een actievere geest. Sporten maakt je blijer. Zeker na het sporten merk je dat je lekkerder in je vel zit. Dat komt doordat door beweging allerlei gelukshormonen vrijkomen en dat heeft weer allerlei positieve effecten op je brein.
Contact